ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΕΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΤΙΑΝΟ ΚΡΑΣΙ
ΓΕΝΙΚΑ Η δημιουργία αλλά και η φροντίδα του αμπελιού καθώς και η παραγωγή ποιοτικού κρασιού για τους κατοίκους του Συνετίου, από τους πολύ παλιούς καιρούς και όπως συλλέγουμε από τα στοιχεία του τόπου, ήταν κατά το παρελθόν η πλέον κύρια ασχολία των κατοίκων, αφού αγρότες κατά το πλείστον ήταν οι περισσότεροι κάτοικοι και η κύρια πηγή εσόδων από το συγκεκριμένο είδος παραγωγής. Σήμερα το Συνετί εξακολουθεί να είναι πρώτο σε παραγωγή κρασιού στην ΄Ανδρο, από δε τα στοιχεία μας προκύπτει, ότι σήμερα καλλιεργούνται τουλάχιστον 250 στρέμματα και πλέον και το παραγόμενο κρασί κυμαίνεται ετήσια σε 25 έως 35 τόνους. Είναι σήμερα η πλέον προσφιλής ασχολία των κατοίκων που ασχολούνται οι περισσότεροι ερασιτεχνικά με αυτή την παραγωγή, είναι γεγονός ότι προσδίδει ιδιαίτερη συγκίνηση η ετήσια φροντίδα των αμπελιών, του τρύγου και των εορτών που γίνονται στα κονάκια της περιοχής με αυτή την αφορμή και ακολουθεί από αρκετούς πλέον η ερασιτεχνική εμφιάλωση και φιλική διάθεση του προιόντος και από κάποιους και η επαγγελματική. ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ο Θεός και η φύση προίκισαν αυτόν τον ευλογημένο τόπο ώστε η ποιότητα του σταφυλιού και άρα του κρασιού να είναι ιδιαίτερα ποιοτική και σήμερα αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τους κατοίκους του νησιού αλλά και επισκέπτες, με αποτέλεσμα περισσότεροι να ζητούν να βρουν Συνετιανό κρασί, αφού μάλιστα έχει τύχει και σημαντικών επιβραβεύσεων, δεδομένου ότι έχει διακριθεί σε Εκθέσεις από γευσιγνώστες, όπως της έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η έρευνά μας για την ποιότητα του κρασιού, δείχνει ότι το έδαφος, η θερμή περιοχή μας, το ειδικό κλάδεμα που παραδίδεται εδώ από γενιά σε γενιά, οι κλιματολογικές συνθήκες και τέλος η μικρή σχετικά παραγωγή ανά καλλιεργούμενο στρέμμα, οδηγούν στο θετικό αποτέλεσμα για το καλό αυτό κρασί.
ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Όπως γνωρίζουν εδώ όλοι οι παραγωγοί, το κρασί είναι το αποτέλεσμα της μετατροπής των σακχάρων του σταφυλιού σε αλκοόλη, καθώς και ότι κάθε 17 γραμμάρια σακχάρών θα δώσουν ένα βαθμό ακλοόλης και για να διαπιστώσουμε την περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα χρησιμοποιούμε το πυκνόμετρο, βαθμολογημένο σε ενδείξεις Baume. Από την έρευνά μας προκύπτει ότι το Συνετιανό κρασί, όταν γίνεται τρυγοπάτι, παρουσιάζει κατά μέσο όρο 13,5 -14 βαθμούς και για τους λίγους που θέλουν λιαστό γλυκό κρασί, αυτοί φροντίζουν να εκθέσουν τα σταφύλια τους 4 - 7 ημέρες στον ήλιο και να πατήσουν, οπότε οι βαθμοί είναι 17-18. Για τον λόγο αυτό κανείς στο Συνετί δεν χρησιμοποιεί φάρμακα για τη διατήρηση του κρασιού, παρά μόνο μουστόλη και οινόλη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε κονάκι στο Συνετί βρήκαμε φυλαγμένο σε γυάλινο δοχείο χωρίς ιδιαίτερο σφάγισμα κρασί σε καλή ποιότητα, που φυλάσσεται εκεί 100 χρόνια, χωρίς να έχει υποστεί αλλοιώσεις. Το ντόπιο κρασί εδώ είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ροζέ και πολύ λίγοι παραγωγοί φροντίζουν να παρασκευάζουν και βαθύ κόκκινο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κρασί μας διαυγιάζει από μόνο του, πολύ γρήγορα χωρίς καμία επέμβαση και κυρίως μπορεί να παραμείνει για χρόνια σε αυτή την κατάσταση, χωρίς αλλοιώσεις.
ΕΙΔΗ ΒΑΡΕΛΙΩΝ- ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ- ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ-ΓΕΥΣΕΙΣ Κατά το παρελθόν όλοι οι παραγωγοί χρησιμοποιούσαν ξύλινα βαρέλια που κάποια στιγμή είχαν αντικαταστήσει τους αμφορείς, τα οποία είχαν τα πλεονεκτήματα της αργής οξυγόνωσης και την συμπλήρωση του κρασιού με αρωματικά και ιδιαίτερα γευστικά συστατικά. Σήμερα παρατηρήσαμε ότι στα περισσότερα κονάκια που επισκεφθήκαμε πλεονεκτούν τα πλαστικά βαρέλια, κύρια ιταλικού τύπου αλλά και σιδερένια δοχεία, επειδή πλεονεκτούν στη δυνατότητα καθαρισμού και μεταφοράς.
Όσον αφορά την καθαριότητα που έχουμε αντιληφθεί ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την παραγωγή καλού κρασιού, εκτός από τον σχολαστικό καθαρισμό του βαρελιού λίγες μέρες πριν από την τοποθέτηση του μούστου, οι παραγωγοί φροντίζουν για τον επίσης σχολαστικό καθαρισμό του χώρου που φυλάσσεται το κρασί με ασβέστωμα, να μη υπάρχουν μυρωδιές που προέρχονται από οπουδήποτε στον χώρο και κύρια την απομάκρυνση του γλεύκους που μπορεί να χυθεί γύρω από το βαρέλι.
Κάθε χρόνο θεωρείται σημαντικό περί τον μήνα Ιανουάριο και αυτό αποτελεί αρχή για τους παραγωγούς, η μετάγγιση του κρασιού, που με τον τρόπο αυτό καθαρίζονται και απομακρύνονται τα υπολείμματα.
Το έτος 1984 ο πρώτος παραγωγός επιχείρησε ερασιτεχνικά πάντα να εμφιαλώσει κρασί και έκτοτε όλο και περισσότεροι, πάντα ερασιτεχνικά και από χόμπυ εμφιαλώνουν επιτυχώς και κάνουν δώρα στους φίλους τους ένα καλό μπουκάλι κρασιού.
Είναι αλήθεια ότι η γεύση ενός κρασιού εξαρτάται από την ποικιλία, ίσως από τις κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς και του πλήθους των συστατικών του [όπως πχ σάκχαρα, εστέρες, οξέα, άλατα, ενώσεις, κλπ]. Με τον όρο γεύση εννοούμε την αίσθηση του στόματος να αναφέρεται στα εξής: γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό. Στο κρασί και όσον αφορά τις γεύσεις εννοούμε το γλυκό –ξινό. Σήμερα υπάρχουν Επιστήμονες γευσιγνώστες που μπορούν με βάση την Επιστήμη τους να διακρίνουν και να ξεχωρίσουν άνετα το καλό κρασί. Σ΄ αυτόν τον τόπο όμως υπάρχουν ντόπιοι κάτοικοι που έχουν δώσει την ικμάδα των δυνάμεών τους στα αμπέλια τους, έχουν δοκιμάσει καλά και όχι καλά κρασιά και αυτοί είναι σε θέση να ξεχωρίσουν την καλή ποιότητα και τη γλυκιά γεύση.
ΕΙΔΗ ΑΜΠΕΛΟΥ Μετά από αρκετά δύσκολη έρευνα στους αμπελώνες, μαρτυρίες καλλιεργητών και Επιστημονική υποστήριξη, προκύπτει ότι στο Συνετί υπάρχουν 27 είδη αμπέλου που αναλυτικά επισυνάπτουμε στην παρούσα έρευνα. Σε πολλά κτήματα βρήκαμε 14 -15 είδη από αυτά και μετά από αυτό τεκμηριώνεται γιατί η ποιότητα του κρασιού, ένεκα της ποικιλίας αυτής, είναι εξαιρετική.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Η μικρή αυτή εργασία που έγινε σε βάθος χρόνου από το Σύλλογό μας ,με βάση και επιστημονική έρευνα, μελέτη βιβλίων, αλλά κύρια τη βοήθεια ντόπιων καλλιεργητών και ανθρώπων που αγαπούν το καλό ντόπιο κρασί που παράγεται στον ευλογημένο τόπο το Συνετί, αφιερώνεται σε αυτούς τους απλούς ανθρώπους που μας έδωσαν αρκετά στοιχεία, μας φιλοξένησαν στα κονάκια τους και μας προέτρεψαν να προβάλλουμε αυτό το κρασί μέσω του τύπου, ανθρώπων που έχουν σπουδάσει το είδος και της ιστοσελίδας μας: www.syneti.gr.
|