ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Δ. ΦΑΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Γιαννούλης Δ. Φακής γεννήθηκε το 1932 στο Συνετί της Άνδρου. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Άνδρου και μπαρκάρισε με τα πλοία της «ORION» των αδερφών  Γουλανδρή μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε.

Παντρεύτηκε τη συγχωριανή του Φραγκίσκη Γαρυφάλλου, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Δημήτρη.  Απέκτησε το Δίπλωμα του Πλοιάρχου Α’ το 1963 και πλοιάρχησε επί είκοσι συναπτά έτη. Συνταξιοδοτήθηκε το 1985 και αμέσως μετά ασχολήθηκε με το συνδικαλισμό των απόμαχων Πλοιάρχων.
Από 1990 μέχρι το 1993 διατέλεσε Πρόεδρος της ΠΕΣΠΕΝ (ΠΑΝΝΕΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ). Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ΑΝΔΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Μέλος του Δ.Σ του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ επί μία τριετία. Κοινοτικός Σύμβουλος στο Συνετί Άνδρου Πτυχιούχος Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής του Πειραϊκού Συνδέσμου
Το 2000 συνεπικουρούμενος από συγχωριανούς του, ίδρυσε το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΕΤΙΟΥ, το οποίο σήμερα στηρίζεται από τον Σύλλογο Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Συνετίου με έδρα το Συνετί της Άνδρου, Σωματείο με αξιόλογη δραστηριότητα, που στη διάρκεια της θητείας του, έχει φροντίσει εκτός των άλλων πολλαπλών δραστηριοτήτων του, να επισκεφθούν το Μουσείο άνω των 3.500 επισκεπτών, γεγονός σημαντικό για την Άνδρο και το Συνετί.
Το 2003 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του «ΠΑΝΑNΔΡΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑΥΤΙΚΩΝ» όπου και διετέλεσε Πρόεδρος μέχρι να φύγει το τελευταίο του ταξίδι το 2007.


Ο καπτα- Γιαννούλης έχει εκδώσει τρία βιβλία:

  • Θύμισες και αναμνήσεις από το χωριό μου Συνετί Άνδρου
  • Σε ξεγέλασα
  • Το Λυκαυγές του Τίποτα
 
© 2010 Συνετί Άνδρου