Ιστορία Λαογραφικού Μουσείου PDF Εκτύπωση E-mail

Στεγάζεται  στο Δημοτικό Σχολείο Συνετίου, το οποίο ιδρύθηκε από δωρεά του μεγάλου  ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού  το 1870. Επισκευάστηκε  το 1960-62 με έξοδα του κράτους και δωρεές όλων των απόδημων Συνετιανών. Με δωρεά του Ιωάννη Γουλανδρή διαμορφώθηκε σπίτι για τον δάσκαλο  στην εσωτερική αυλή του .Λειτούργησε ως  σχολείο μέχρι το 1998. Πρόσφατα έγινε ανακαίνιση από τον ΔΗΜΟ ΚΟΡΘΙΟΥ.

Από το έτος 2000 λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο που ίδρυσε  ο αείμνηστος πλοίαρχος Ε.Ν. Γιαννούλης Φακής με τη βοήθεια ομάδας Συνετιανών. Τα αξιόλογα εκθέματά του  αποτελούν περιουσία του Δ.Δ. Συνετίου και  η συγκέντρωση, η συντήρηση, η ανάδειξή  τους στηρίζεται από το Σύλλογο Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Συνετίου, ένα κοινωφελές , μη κερδοσκοπικό Σωματείο, με αξιόλογη δραστηριότητα.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει σε αναπαράσταση ένα παραδοσιακό Συνετιανό σπίτι με όλα του τα δωμάτια , τον εξοπλισμό και τους βοηθητικούς χώρους σε ορατό πεδίο. Ο κάθε χώρος ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας , παραπέμπει σε εποχές ήρεμης οικογενειακής ζωής, απαλλαγμένης από το άγχος της σημερινής καθημερινότητας

 

 Το Συνετί , ένα με τα Διποτάματα, έχει να επιδείξει στον επισκέπτη ένα εντυπωσιακό και απρόσμενο φυσικό περιβάλλον ασυνήθιστο για νησί των Κυκλάδων. Θεωρείται  ιδανικός προορισμός  για τον επισκέπτη που αναζητά  ήρεμες διακοπές , που αγαπά την πεζοπορία και την αναζήτηση, που γοητεύεται από την ποικιλία του φυσικού τοπίου .

 

 
 
 
© 2010 Συνετί Άνδρου